Moron. Tour de Moron.

Tragom slike jednog putokaza s Interneta saznao sam dosta beskorisnih informacija o riječi koja je poznata širom svijeta, pa i kod nas, ali po skroz različitim značenjima i porijeklima.

(Mt. Moron – Imgur: https://i.imgur.com/YcOPmA4.jpg)

Moron je vrh na 1.377 nadmorske visine u Švicarskoj, u kantonu Bern, sjeverno od grada Malleray u Jurskom gorju (ugrubo – blizu francuske granice). Po tom gorju nazvano je razdoblje u geološkoj prošlosti Zemlje, a po tom razdoblju nazvana je franšisa filmova o novostvorenim dinosaurima.

Vrh nije posebno poseban, osim što je na dobrom mjestu za vidikovac, pa su na njemu 2004. godine izgradili vidikovac – toranj Tour de Moron. Naziv tog mjesta dolazi od latinskog mons rotondus – okrugla planina.

Tour de Moron
Foto: Tschubby; CC BY-SA 3.0

No neiscrpna vikipedija nalazi još mjesta koji se zovu Moron ili slično tome…
Širom španjolski govorećeg svijet, te tamo gdje su takvi imali utjecaj na davanje zemljopisnih imena, morón znači brežuljak, humak, pa je tako Morón grad u Kubi, pokrajina u Argentini, jezero na Aljasci, dok rijeka i jezero Moron u Francuskoj, možda svoj naziv duguju pogrdnom nazivu za Maure.

Mörön, što se izgovara meren, na mongolskom znači rijeka, a kao i u Hrvatskoj, u Mongoliji postoji grad koji teče Rijeka odn Mörön. Također je upravno središte svoje regije.

Moron Mountain izmišljeni je zabavni park u crtano/igranom filmu Space Jam iz 1996.

Moron u onom smislu koji vas je privukao ovdje i nadam se barem malo nasmijao – dolazi iz Sjedinjenih država, gdje je 1910. godine u medicinski govor uvodi psiholog  Henry H. Goddard kao “jedan od najviših stupnjeva slaboumnosti”, a preuzeta je vjerojatno iz starog grčkog (atičkog) mōron , srednji rod od mōros (μωρός) – ludo, dosadno, glupo.

Foto: Tanatos02 CC BY-SA 3.0

Linki:

Zadnja izmjena 19. 10. 2019. 12:52

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.