Dani u tjednu na portugalskom

U germanskim i romanskim jezicima dani su uglavnom posvećeni nebeskim tjelima ili božanstvima. Slaveni uglavnom broje dane. A tu je i portugalski…

Stari Rimljani dane su posvetili svojim božanstvima, na način da dani nisu imali svoja imena kao imenicu kako ih danas koristimo, nego su ih opisivali:

  • dan Sunca – dies Solis,
  • dan Mjeseca – dies Lunae,
  • dan Marsa – dies Martis,
  • dan Merkura – dies Mercurii,
  • dan Jupitera – dies Iovis,
  • dan Venere – dies Veneris, te
  • dan Saturna – dies Saturni.

Prelaskom na kršćanstvo poganski bogovi nisu bili dobrodošli čak ni u jeziku, pa se u liturgijskom latinskom od šestog stoljeća, na prijedlog svetog Martina, biskupa Brage (područje današnjeg Portugala) danima su dana imena nadahnuta Velikim tjednom.

Katolički Veliki tjedan počinje Cvjetnom nedjeljom ili Cvjetnicom, pa je tako u liturgijskom latinskom prvi dan tjedna – nedjelja – dan Gospodnji ili Diēs dominica. Ponedjeljak je dan koji sljedi nakon prvog, znači da je drugi – Feria secunda, pa Feria tertia i tako do subote, koja je preuzeta iz hebrejskog – Sabbatum.

Portugalski je minimalno prilagodio nazive. Uz nedjelju koja je postala Domingo, a subota Sábado, svi ostali dani su zapravo redni broj i feira, pri čemu feira dolazi od kasnolatinskog feria, svetkoviina, praznik, i vezano je uz već spoenuti Veliki tjedan u kojem su svi dani praznici.

hrvatskiliturgijski latinskiportuglaski
nedjeljaDiēs dominicaDomingo
ponedjeljakFeria secundaSegunda-feira
utorakFeria tertiaTerça-feira
srijedaFeria quartaQuarta-feira
četvrtakFeria quintaQuinta-feira
petakFeria sextaSexta-feira
subota SabbatumSábado

Prelaskom na suvremeno računanje vremena, prvi dan tjedna i u Portugalu postaje ponedjeljak, a time se i otvara prostor za pogreške i zabune, pogotovo nama Slavenima koji dane brojimo od ponedjeljka. Tako je prvi dan u tjednu Segunda-feria (drugi praznik), četvrtak je Quinta (peti) a petak Sexta-feria (šesti).

U Portugalu dani u tjednu pišu se velikim početniim slovom, u Brazilu malim, ali u oba slučaja s crticom između rednog broja i feira.

Neformalni govorni jezk to je skratio samo na član la i redni broj, npr. Eu vou la segunda – Idem u ponedjeljak; doslovno – Idem drugog (praznika). Možda nam se čini neobično nazivati dane u tjednu samo rednim brojem, ali to mi radimo sa mjesecima u datumima: prvi prvi; trideseti peti… ali mi bar krećemo od prvog mjeseca u godini…

Prije nekoliko godina među mladim Brazilcima na internetu nastao je izraz Sextou! kojeg tumače kao uzvik za petak, kraj tjedna, dan kada se tulumari, poziv na izlazak…
Hešteg #sextou postao je poznat izvan Brazila nakon što su ga najveće društvene mreže ubrzo zabranile jer su Sextou na engleskom pročitali kao “Sex to u” (you) – seks tebi…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.